Istanbul

Halalvakantiegids.nl
Uw gids voor een halalvriendelijk verblijf in Istanbul

“Istanbul blijkt een van onze topbestemmingen te zijn voor halalbewuste reizigers, met veel te zien en te doen, evenals geweldige halalrestaurants. Sterker nog, Turkije is nu een van de topbestemmingen voor halalvriendelijke reizen geworden, met gasten van over de hele wereld ontdekken dat een reis naar Turkije echt niet compleet is zonder een verblijf in Istanbul.

Istanbul is echt een wereldstad. Gelegen op het kruispunt van culturen geweest en een ontmoetingsplaats. Istanbul staat consequent in de top 10 van meest bezochte steden ter wereld en is momenteel enorm populaire bij gasten uit Europa en Midden-Oosten.

Hoewel ongeveer 99% van de Turkse bevolking moslim is, koos Mustafa Kemal Atatürk  ervoor om in 1923 de moderne Republiek Turkije te stichten als een seculiere staat, wat betekent dat de natie zelf niet wordt geregeerd volgens de principes van de islam. Dit dan verwarrend zijn voor moslims die volgens hun islamitische  overtuiging op vakantie willen, maar op halalvakantiegids.nl vind je alle informatie die je nodig hebt.

De standaarden voor accommodatie in Istanbul zijn hoog en Turkse mensen staan bekend om hun gastvrijheid. Turken raken niet snel beledigd, dus als je ergens over twijfelt, voel je altijd vrij om te vragen. Hoewel de meerderheid van de hotels in Istanbul zich richt op westerse toeristen en daarom alcohol schenkt, wordt met de toename van gasten uit moslimlanden steeds gebruikelijker dat toeristen op zoek gaan naar accommodaties zonder alcohol. Bij Halalvakantiegids.nl begrijpen we de behoeften van onze gasten en daarom bieden we een selectie van halalvriendelijke hotels in Istanbul. Deze hotels zijn zorgvuldig geselecteerd om tegemoet te komen aan de wensen van reizigers die op zoek zijn naar alcoholvrije accommodatie. We vinden het belangrijk om keuze te bieden, daarom hebben we zowel hotels die geen alcohol serveren als hotels waar alcoholgebruik beperkt is. Wanneer je via halalvakantiegids.nl boekt, kun je er zeker van zijn dat er geen alcohol in de minibar op je kamer aanwezig is. We hebben ook een filteroptie op onze website waarmee je specifiek kunt zoeken naar hotels met een ‘Geen Alcohol Beleid’. Op die manier kun je de accommodatie vinden die het beste bij je past. Daarnaast hebben we een selectie van hotels verspreid over Istanbul, zowel aan de Europese als Aziatische zijde, die volledig geen alcohol op het terrein hebben. Deze hotels bieden een comfortabel en gastvrij verblijf voor reizigers die de voorkeur geven aan een alcoholvrije omgeving. Als je op zoek bent naar luxe accommodatie, raden we het Ajwa Hotel in Sultanahmet aan. Dit hotel, gelegen in het hart van de historische oude stad, wordt hoog gewaardeerd door onze gasten. Het biedt niet alleen een uitstekende service, maar heeft ook een spa- en wellnesscentrum met aparte openingstijden voor alleen vrouwen en alleen mannen. Op deze manier kun je in alle privacy genieten van de faciliteiten.

Een ander favoriet hotel onder onze gasten is het Golden Tulip in Bayrampasa. Dit hotel beschikt over een overdekt zwembad dat op bepaalde uren van de dag apart gebruikt kan worden door alleen vrouwen.

Bij Halalvakantiegids.nl streven we ernaar om onze gasten een comfortabel en geschikt verblijf in Istanbul te bieden, waarbij we rekening houden met hun voorkeuren en behoeften. Bekijk ons aanbod van halalvriendelijke hotels in Istanbul HIER en boek vandaag nog je perfecte accommodatie.

Halal eten en restaurants in Istanbul deels vanwege het seculiere karakter van de Turkse staat heeft Turkije geen traditie van halal-certificering, hoewel dit mogelijk verandert nu de overheid haar eerste halal Accreditatie Organisatie (HAK) heeft opgezet. Je kunt er echter zeker van zijn dat het vlees dat je in Istanbul eet is geslacht en bereid volgens halal-principes. Je kunt genieten van sappige kebabs, smakelijke rijstgerechten en een overvloed aan warme en koude voorgerechten geserveerd op kleine schaaltjes, bekend als meze. Veel van de meer chique restaurants in Istanbul serveren alcohol, dus als je graag wilt eten in een alcoholvrije omgeving, dan kun je beter kiezen voor de meer ontspannen cafe-achtige eetgelegenheden. Kiprestaurants, traditionele kebabrestaurants en restaurants waar eten op hete dienbladen onder glas wordt gepresenteerd, serveren meestal geen alcohol. Er zijn ook een paar Turkse ketens die geen alcohol serveren en vestigingen hebben door heel Istanbul, zoals Mado, Sutis, en Saray Muhallebecisi, bekend om hun heerlijke zoete lekkernijen en puddings. Als je wilt genieten van het leven op z’n Turks, let dan op een traditionele THEETUIN OF CAY BAHCESI, waar ook geen alcohol wordt geschonken. Hier kun je genieten van een glas zwarte thee, een sterke Turkse koffie of een glas zoet frisdrank, bekend als GAZOZ. Naast de gezinsvriendelijke sfeer  veel van deze tuinen een spectaculair uitzicht op de Bosporus, zoals die in Cengelkoy en Uskudar, of in de tuinen van het prachtige Domabahce-paleis zelf. Een van onze favoriete restaurants waar je kunt genieten van een uitstekende halal lunch in een alcoholvrije omgeving, is Konyali Lokantasi, gelegen binnen de muren van het Topkapi-paleis. Het is een fantastische plek om even bij te komen van het sightseeing en het biedt een van de beste uitzichten in heel Istanbul, met uitzicht op zee en het beroemde Seraglio-punt. Op de Aziatische kant van Istanbul bevinden zich twee van onze favoriete alcoholvrije restaurant, gemakkelijk te bereiken met de taxi, veerboot of Marmaray-treinen, afhankelijk van waar je verblijft. In de buurt van het Taksimplein in Beyoglu, aan de beroemde Istiklal Caddesi, is een andere favoriet: Haci Abdullah, dat traditionele Turkse en Ottomaanse gerechten serveert

Geniet van een Turkse badervaring, de oorspronkelijke spa alleen voor dames. Het Turkse bad of hammam is een van de grootste tradities van Turkije en mag zeker aanspraak maken op de titel van oorspronkelijke spa alleen voor vrouwen. De traditie bloeide op tijdens het Ottomaanse rijk, waar de badhuizenplaatsen waren om te socializen en te wassen. De geslachten zijn altijd strikt gescheiden geweest als onderdeel van deze traditie. Meestal had een hammam volledig aparte gedeelten voor vrouwen en mannen, hoewel er in kleinere dorpen soms aparte dagen of tijden waren waarop vrouwen en mannen werden bediend. Uiteraad  waren de medewerkers van het Turks bad en degenen die behandelingen uitvoerden altijd van hetzelfde geslacht als de bezoekers. Zelfs nog maar een generatie geleden was het in Istanbul gebruikelijk dat mensen het badhuis in hun eigen buurt bezochten. Helaas zijn in de jaren ’90 veel van deze badhuizen gesloten omdat de traditie uit de gratie raakte, maar recentelijk zijn er enkele heropend. Misschien wel het meest chique onder deze badhuizen is het volledig gerestaureerd 16e -eeuws Hurrem Sultan Hamami, dat architectonisch uniek is , met de vrouwensectie en de mannensectie als spiegelbeelden van elkaar. Een bezoek aan het hamam om te genieten van een reiniging met bubbels van biologische olijfoliezeep, een exfoliatiebehandeling genaamd Kese en een stevige massage is een hoogtepunt van elke vakantie in Istanbul. De baden hebben volledig aparte gedeelten voor vrouwen en mannen, de stress van het dagelijkse leven los te laten en vermoeide ledematen weer energie te geven na een intensief sightseeing-schema.

Het is het beste van tevoren te reserveren en aan te geven welke behandelingen je wilt. Je krijgt alles wat je nodig hebt en er wordt je een plek aangewezen om je uit te kleden en je spullen neer te leggen voordat je jezelf in een traditioneel doek, bekend als een pestemal, wikkelt, slippers aantrekt en een zilveren bad kom neemt om water over jezelf te gieten vanuit de waterkranen.

Istanbul is een schatkamer van cultuur en geschiedenis uit de drie rijken waarvan het de hoofdstad was: Het Byzantijnse, Romeinse en Ottomaanse rijk. Istanbul of Constantinopel zoals het destijds bekend stond, werd voor het eerst gesticht als een Islamitische stad toen het beroemd werd veroverd door Sultan Mehmet II, ook wel bekend als Muahammad al-Fatih of Mehmet de Veroveraar in 1453.

De twee kastelen die Sultan Mehmet II bouwde om de toegang tot de Bosporus te controleren als onderdeel van de voorbereidingen voor zijn verovering Rumeli Hisar en Anadolu Hisari hebbe de tand des tijds doorstaan.

Sultan Ahmet/Blauwe Moskee: De beroemde Sultanahmet of de Blauwe Moskee, voltooid in 1616 en werd gebouwd om de Hagia Sofia of Kerk van de Goddelijke Wijsheid van de Romeinse keizer Constantijn te evenaren die er recht tegenover staat.

Suleymaniye Moskee: Het is yook de moeite waad om de  Suleymaniye Moskee te bezoeken, het meesterwerk van de grote Otomaanse architect Sinan, gebouwd in 1550 in opdracht van Sultan Suleyman de Prachtlievende, met zijn prachtige Iznik betegelde interieur.

Fatih Moskee: De Fatih Moskee is een van de belangrijkste voorbeelden van Turkse-Islamitische architectuur in Istanbul. Het huidige gebouw dateert uit 1771, hoewel er eerder al een Moskee op de locatie stond, daterend uit 1463, wat de eerste Moskee was die werd gebouwd na de verovering van Constantinopel in 1453.

Eyup Moskee: De heiligste Islamitische plek in Istanbul is de Moskee en het heilgdom van Eyup Sultan aan de oevers van de Gouden Hoorn. Het werd tussen 1854 en 1856 gebouwd door het vader en zoon architectenteam Balyan, die ook het prachtige Dolmabahce-paleis en de Moskee in de buurt hebben ontwropen. 

Bayezid II Moskee: Deze Ottomaanse keizerlijke Moskee bevindt zich op het Beyazit-plein en was de tweede Moskee die in Istanbul werd gebouwd, na de verovering. Ze werd in opdracht gegeven door Sultan Bayezid IIm wiens tombe zich in de tuinen achter de Moskee bevindt en werd gebouwd in het begin van de 16e eeuw.

Paleizen en Herenhuizen: Istanbul herbergt ook enkel van de meest indrukwekkende paleizen en herenhuizen uit het Ottomaanse tijdperk: Topkapi-paleis, Dolmabahce-paleis, Yildiz-paleis, Beylerbeyi-paleis, Ciragan-paleis, Cinili herenhuis, Hidiv herenhuis, Ihlamur herenhuis en Kucuksu herenhuis.